Yurtdışında Araba Kiralamak

Yurtdışı gezilerinin son yıllarda en popüleri ama bir yandan da birçok kişi tarafından en tedirgin olunanı; Araç kiralamak. Ama esnek bir gezi, sürpriz yerler görme isteği araç kiralamayı vazgeçilmez kılıyor.

Avantajları

  • Özgür Gezi
  • Esnek Güzergah
  • Esnek Program

Dezavantajları

  • Büyük Şehirlerde Trafik Problemi
  • Büyük Şehirlerde Otopark Problemi

Nasıl Kiralayacağız?

Yurtdışında araç kiralamanın iki adet yöntemi var. Bunlardan biri gitmeden internet yoluyla, bir diğeri ise kiralayacağınız yere ulaştığınızda ofisten kiralamak.

Ofisten kiralamak oldukça riskli çünkü özellikle popüler noktalarda araç bulmak oldukça zor. Araç olsa bile çoğunluk internetten rezervasyon yapmış olduğundan mevcut araçları da veremiyorlar. İstediğiniz araç segmentini de almanız oldukça zorlaşıyor şansınıza ne varsa artık kaderinize razı oluyorsunuz.

O yüzden önerim kesinlikle gitmeden bu işleri halletmeniz. Bunu yapabileceğiniz en önemli platform www.rentalcars.com adresidir. Dünyanın en önemli araç kiralama firmaları ile anlaşmalı olan bu site size bir süzgeç yapıp en uygun araçları en uygun firmadan önünüze sunuyor. Rentalcars.com ücretsiz iptal seçeceğini de barındırması açısından çok önemli. Çünkü programınızın değişmesi yada iptal olması durumunda rezervasyonunuzu iptal edebiliyorsunuz. Tek olumsuz yanı ise ödemeyi rezervasyon anında alması, iptal durumunda da paranızı hemen iade ediyor.

www.rentalcars.com adresi dışında firmaların kendi internet sayfaları da bir seçenek olabilir. Fakat şu ana kadar yirminin üzerinde ülkede araç kiraladım rentalcars.com dışında daha uygun bir fiyat çıkaran yerel internet sayfası görmedim. Ayrıca rentalcars.com adresine üye olduğunuzda belli bir rezervasyon sayısına ulaştığınızda bazı indirimler de sizlere sunuyor.

Sadece bazı durumlarda rentalcars.com dışına çıkabilirsiniz. Örneğin Yunan Adaları için rentalcars.com’un anlaşmalı olduğu çok fazla firma çıkmadığından Yunan Adaları için Google’da yerel firma aratmanız daha faydalı olabilir.

Araç kiralama sırasında bazı güvenceler dikkatinizi çekecektir. Bunlar;

Hırsızlık Sigortası (TP): Bu bütün araçlarda standart bir sigortadır. Aracın çalınmaya karşı sigortalı olma durumudur. Belirli bir ücret limiti vardır.
Hasar Sorumluluk Güvencesi (CDW): Bu sigorta da hemen hemen standart bir korumadır. Aracın sadece kaportası koruma altındadır. Yani lastikler, jantlar, camlar, aracın iç aksamı bu sigortaya dahil değildir.  Belirli bir ücret limiti vardır.
Tam Koruma: Bu aracın her türlü hasarının karşılanacağı anlamına gelmektedir.

Fakat şu unutulmamalıdır ki kaza sırasında alkollü olmanız, uyuşturucu almış olmanız vb. bireysel hatalar durumunda bu sigorta geçerli değildir. Ayrıca araç kiralama kimin üzerine ise bu sigorta o kişinin direksiyon başındayken bu hasarın oluşması durumunda geçerlidir. Yani kiralık aracı eğer ekstra sürücü belirtmediyseniz sadece kiralayan kişi kullanabilir.

Aracı kiralarken sınırsız kilometre seçeneği olup olmadığını da dikkate alın.

Aracı Teslim Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İnternetten aracımızı kiraladık diyelim. Rentalcars.com adresinde kiraladığımız aracın firması da, adresi de yazacaktır. Aracı kiraladığımıza ilişkin e-postanıza gelen bilgileri çıktı almanızda fayda var. Bahsedilen yere firmanın ofisine giderek rentalcars.com çıktılarımızı verdiğimizde gerekli işlemler yapılacaktır. Size bir tüyo vereyim; ben bugüne kadar genelde küçük grup gittiğim için genelde küçük araç, düz vites ve benzinli araç seçerim. Fiyatı en düşün seçenekler bunlardır. Ama neredeyse tamamında ellerinde bu özellikte araç kalmadığından ya otomatik vites, ya dizel verdiler, ya da aracı büyüttüler. Bunun için ekstra hiçbir para isteyemezler bilginiz olsun. O yüzden iki kişiyseniz küçük araç seçin şanslıysanız dediğim olacaktır.

Aracı teslim alırken mutlaka sizden kredi kartınızdan bir miktar depozito bloke edeceklerdir. Bu standart bir uygulamadır. Bununla birlikte aracı başka bir ülkede de kullanacaksanız bunu mutlaka belirtin çünkü kısıtlamalar olabilir veya bazı firmalar ek ücret isteyebilir.

Ofis görevlisi pasaportunuzu ve ehliyetinizi mutlaka isteyip kayıt altına alacaktır. Yunanistan dışındaki ülkeler Türk ehliyetlerini eski dahi olsa kabul ediyor. Eğer yeni ehliyetiniz varsa zaten sorun yok. Ama diyelim ki eski ehliyetiniz var ve Yunanistan’a geçiş yapıyorsunuz. O zaman ehliyetinize ek olarak yine Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan Uluslararası Sürücü Belgesi almanız gerekiyor. Ayrıntılar için tıklayın.

Yeni ehliyetler ise uluslararası standartlarda olup bir an önce çıkarmanızda fayda var. Bunun için yapmanız gereken işlemler Emniyet Müdürlüğü’nün internet sayfasında, tıklayın.

Aracı teslim alırken mutlaka her yerini kontrol edin ve aracın ayrıntılı fotoğraflarını çekin. Ayrıca çıkış yapmadan önce aracın kilometre sayacını da çekmeyi unutmayın. Ne olur ne olmaz aracı teslim ettiğinizde elinizde bir belge olmuş olur. Tabi tam koruma paketi aldıysanız buna gerek yok.

Gelelim Trafik Kurallarına

Üzgünüm ama Avrupa’da hiçbir ülkede (Bulgaristan, Arnavutluk gibi ülkeler dahil) Türkiye’deki kadar kuralsızlık yok. O yüzden siz siz olun hem ülkemizde hem de nerede araç kullanıyorsanız kullanın kurallara uyun. Ama özellikle uluslararası olan fakat ülkemizde uyulmayan bazı kurallara yurtdışında kusursuz dikkat ediliyor.

Yaya Önceliği: Yaya geçidine yaklaştığınızda bir gözünüz mutlaka ama mutlaka kaldırımda olsun. Bir yayanın karşıdan geçme ihtimalini gördüğünüz an (evet ihtimalini) yaya geçidinde durmak zorundasınız. Fakat yaya geçitleri dışında veya trafik ışıklarının size izin verdiği durumlarda yayalar öncelikli değildir.

Kavşak - Roundabout
Dönel Kavşak

Kavşaklarda Öncelik (Roundabouts): Yine ülkemizde hiç sanki bu kural yokmuşcasına davranılan ama yurtdışında şiir gibi işleyen bu kural trafiğin temel kurallarındadır. Kavşaklarda genel mantık yolun kavşak içindeki aracın üstünlüğü şeklindedir. Buna bazı istisnalar vardır. Örneğin kavşak için iki şeritli ise ve kavşağın içindeki araç içerideki (size uzak olan) şeritte ise ve siz de kavşağın içinden sola dönmeyecekseniz eğer siz de kavşağın sağından sağından az az çıkabilirsiniz. Bunu yazıyla anlatmaktansa görsellerle anlatmak daha mantıklı. İnternette bulduğum http://www.servicenl.gov.nl.ca/drivers/roundabouts/roundabouts.html sayfası bunu mükemmel anlatmış. Bence bakmanızda fayda var.

Yol Ver
Yol Ver

Yol Öncelikleri: Eğer bir yolda ters üçgen, kenarları kırmızı içi beyaz bir tabela görürseniz bu “Yol Ver” anlamına gelmektedir. Bu geçiş üstünlüğünüz yok demektir. Eğer “Dur” tabelasını görürseniz yol boş olursa olsun durun.

Yol Çizgileri: Yurtdışında gereksiz şerit değiştirmek, sollamak, yol çizgilerinin aksine hareketlerde bulunmak çok sakıncalı (Bizde değil sanki).

Elimden geldiğince yurtdışında araç kiralama öncesinde, sırasında ve sonrasında karşılaşılabilecek olaylar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Sormak istediklerinizi bekliyorum. Sayfanın altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Keyifli yolculuklar.

 

İlgilenebileceklerinizden:

2 Comments

  1. Iyi gunler,

    Youtube videolarinizi gordum Orta Avrupa turu ile ilgili. Ben Polonya’da yasiyorum ve araba kiralayip macaristana gimek gibi bir dusuncem var 2 gunlugune. Burada sormak istedigim nokta su. Yardimci olursaniz sevinirim. Polonya’dan macaristana gecene kadar gumruklerde durduruldunuz mu hic? Bu guzergahta cevirme ile karsialstiniz mi? Karsilastiysaniz nerelerde karsilastiniz? Bir de ben kiralik araba ile gidecegim. Sizce bu durdurulmaya sebep olur mu? Son olarak hangi guzergahi izlelemeliyiz? Bu konu hakkinda bilginiz var mi?

    Tesekkurler simdiden

    Emre

    1. Merhaba Emre;

      Geçtiğimiz eylül ayında araç kiralayıp Slovakya’dan Polonya’ya Almanya’a geçiş yapmıştım. Schengen anlaşması gereği herhangi bir gümrük kapısı yok bu ülkeler arasında. Kiralık araçla çıkmanız bir sorun teşkil etmez. Kural ihlali yapmadığınız sürece de kimse sizi durdurmaz.

      Güzergah Polonya’nın hangi bölgesinden gideceğinize göre değişir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.