Küba Püf Noktaları

Söz konusu Küba olunca bilinmeyen, ortalıkta dolaşan o kadar efsane şey var ki. Yerine gittik öğrendik geldik, Küba Gezimizi anlatmadan önce Küba ile ilgili doğru bilinen, yanlış bilinen şeyleri ve püf noktalarını derledik.

 

Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük boyutta görebilirsiniz.Küba Gezisi’nin tüm görüntüleri için tıklayın.

Yönetim Biçimi

Küba kominizm ile yönetilen bir ülke değil. Küba, Fidel’in de hep söylediği üzere Sosyalizm anlaşını benimsemiş bir ülke. Bize göre fakir gibi görünseler de onların deyimiyle “Biz fakir değiliz, siz çok zenginsiniz”.

Ücretler

Küba’nın yerel para birimi olan peso, doların yaklaşık 25’ te biri. Ancak devletin gelir kaynaklarının başında turizm geldiği için devlet turiste özel para birimi oluşturmuş. Turistlerin kullandığı para birimi CUC (Cuba Convertible Peso). Ve değeri Amerikan Doları’ndan 3 kuruş fazla. Bu 3 kuruşluk fark muhtemelen yıllardır Amerika’ya kafa tutan Küba Cumhuriyeti’nin psikolojik hareketi. Turistlerin yerel para birimini kullanma şansları yok. Döviz bürolarında yapılan tüm işlemler pasaport bilgilerinizle kayıt altında. Dolar veya Euro’yu ancak CUC’a çevirebiliyorsunuz. Euro’da kesinti olmuyor ancak dolar bozdurmalarda yüzde 10 para kesiliyor. O yüzden Euro ile gitmekte fayda var. Gelelim fiyatlara. Belki peso kullanılıyor olsa çok çok ucuz bir memleket olacak ancak CUC kullanıldığı için her şeyi Dolarla hesaplayın. Örneğin küçük 500 ml su, kutu kola vs. genel olarak 1.00-1.50 CUC yani 1.00-1.50 Dolar. Yani ülkemize göre bunlar pahalı. Ancak alkollü içecekler, kokteyller de aynı fiyat yani 1.00-1.50 Dolar civarı yani bize göre çok uygun. En iyi restoranlarda en pahalı menüler 9-10 CUC civarı. 9-10 Dolar ülkemizdeki iyi restoranların menülerine göre çok uygun görünüyor. Bunların dışında hediyelik eşyalar örneğin magnet vs çok uygunken tişörtler 10 Dolar civarı yani Avrupa ülkelerindeki hediyelik tişört fiyatlarına eş.

Ulaşım

Küba’da şehirler arası ulaşım çok sıkıntılı. Forumlarda bahsedilen Viazul otobüs şirketi çok pratik değil. Günler önceden bilet almak lazım. Bazı forumlarda bahsedilen otostopla ulaşım da mümkün değil gibi çünkü yerel halk da otoyollarda sürekli otostop yapıyor. O kadar kalabalıklar ki onlardan sıra geleceğini sanmıyorum. Şehirler arası yol gidilecekse şöförüyle beraber taksi tutmak en mantıklısı. Pazarlıkla hele de kalabalıksanız kişi başı otobüs parasından uyguna gelebilir ve yolda istediğiniz noktalarda durup gezme imkanınız olur. Şehir içinde de bisiklet ve motor taksiler çok uygun değil. Yine en uygunu normal taksiler. Ancak mutlaka binmeden şöförle gideceğiniz yere göre pazarlık yapmak, şöförün söylediği paranın yarısını teklif etmek gerekli.  Şöyle yapmak uygun gibi. Mesela navigasyondan gideceğiniz yerin km sine bakın. 4 km ise en çok 4-5 CUC teklif edin. Mutlaka kabul edeceklerdir.

Telefon-İnternet

İnternet Kartı

Kübada telefon hattında sıkıntı yok. Her yerde net olarak telefon çekiyor ve telefonunuzdaki çevrimdışı çalışan navigasyon programları gayet güzel çalışıyor. Ülkenizdeki telefon şirketlerinin dünya konuşma paketleri ile Küba’da telefonla konuşulabiliyor hiç sıkıntı yaşanmıyor. İnternet için ise mutlaka Etecsa denen, bizdeki PTT benzeri ofislerden kart alınmalı. Küba’da İnternet başlıklı yazımız okumanızı tavsiye ederiz. Buralarda uzun kuyruklar oluyor. Ayrıca akşam saat 4:00 – 4:30 gibi kapanıyor. Almışken mutlaka 4-5 tane alınmalı. Süreli internet; çoğu zaman ağa bağlanma zor oluyor ve internet yavaş o yüzden dakikaların geçtiğini anlayamıyorsunuz. Bir şey göndereyim alayım derken bir bakmışsınız süre bitivermiş. Forumlarda yazıldığı gibi wifi noktaları sadece parklarla sınırlı değil. Bazı restoran, otel ve kafelerde de modemler var ancak yine bağlanınca bu internet kartı kullanılıyor. Ayrıca parklarda karaborsadan daha pahalıya kart satmak isteyen insanlar mevcut.

Konaklama

Küba Kahvaltısında önden tropikal meyveler geliyor.

Eğer iyi otellerde kalacaksanız gerekli malzemeler eksiksiz olacaktır. Ancak casa denen, yerli halkın evlerini pansiyona çevirdiği yerlerde kalacaksanız mutlaka sabununuzu şampuanınızı vs götürmeniz gerekli. Çarşaflar vs genellikle temiz, havlu veriyorlar, tuvalet kağıdı var ancak kaldığımız çoğu yerde sabun yoktu mesela. Sıcak su, duş imkanlarında sıkıntı yok.

Bazı forumlarda sivrisinek ilacı mutlaka alın deniyordu o yüzden almıştık ama hiç bir kaldığımız yerde ihtiyacımız olmadı. İstenirse kalınan yerlerin ev sahibine bir gün önceden söylenip kahvaltı hazırlatılabiliyor . Genelde kişi başı 5 CUC isteniyor. Aynı şekilde merkezdeki kafeteryalarda da açık büfe kahvaltılar yine 5 CUC. Kahvaltılar gayet yeterli. Tropikal meyveler, peynir, kahve, çay, tereyağı, bal, ekmek, hamur işleri, yumurta ve meyve suları mutlaka oluyor.

Küba’ya Giderken

Yeşil pasaportu olanlar mutlaka Küba Ankara Büyükelçiliği ile telefonla iletişime geçmeli, e-posta aracılığıyla gönderdikleri yeşil pasaporta vize gerekmediğine dair İspanyolca yazılmış belgeyi almalıdırlar. Çünkü bazen pasaport kontrollerinde Kübalı memurların bilgisizliği nedeni ile sorun çıkabiliyormuş. Ben o belgeyi aldım ancak pasaport kontrolünde çıkarmadım sorun da yaşamadım. 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasında Küba Büyükelçiliği’nin yeşil pasaportlara vize uygulanmayacağına ilişkin İspanyolca yazısını indirmek için tıklayın.

Kıyafete gelince genellikle en soğuk zamanda bile bizim bahar aylarımız gibi. Genellikle şort tişört alınmalı, akşamlar için de bir sweatshirt yeterli olmaktadır. Vinales’te at turu yapılacaksa pantolonla binmek öneriliyor ve tur sonunda pantolonlar toz topraktan oldukça kirleniyor. Ancak kaldığınız casalarda ev sahibine 1 CUC ücret karşılığı yıkatabilirsiniz. Yıkatma şansınız olmazsa ve  bizim gibi buena vista konserine gidecekseniz yedek bir pantolon daha almanız gerekecektir.

Yeme İçme

Yeme içme bize çok benziyor. Forumlarda herkes gittiği restoranları önermiş ancak turistik bölgelerdeki restoranlar genellikle iyi. Fiyatlar uygun. Genellikle hepsinde müzik grupları mevcut. Ernest Hemingway buraya geldi diyerek ünlenmiş barlar var. Ancak buralar gereksiz kalabalık ve kokteyllerinin diğer yerlerdekilerle hemen hemen hiç farkı yok.

Bu yazıyla birlikte Küba Gezisi ve Küba’da İnternet yazılarımızı okumanızda ciddi fayda var. Sormak istediğiniz herşey için yorumlarınızı bekliyorum.

Küba Gezisi’nin tüm görüntüleri için tıklayın.

İlgilenebileceklerinizden:

2 Comments

  1. Merhaba,
    İnternetin olmadığı bir ülkede taksiye binmeden önce navigasyona nasıl bakacağız?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.