Hepimiz zaman zaman stresli, monoton ya da yoğun iş hayatımızdan sıyrılmak isteriz. İşte ben bu durumdan sıyrılmak için kendime çok eğlenceli bir yol buldum. Boş zamanlarım için seyahatler planlamak, dünyanın ayrı ayrı yerlerine geziler yapmak, farklı ülkelerin kültürlerini tanımak…
Genellikle bunlar hafta sonunu da içine alan 3-4 günlük geziler oluyor. Tüm bunları yaparken çevremdekiler neden turla gitmediğimi, nasıl para yetiştirdiğimi, planlamayı nasıl yaptığımı soruyor. Bu yazıda kısaca bunları nasıl yaptığımı ve gitmeden önce hazırlık aşamasında nerelerden faydalandığımı anlatmaya çalışacağım.
Neden Tur Değil?
Artık teknoloji çağındayız. Telefonumuzdan internet olmasa dahi, çevrimdışı haritalar yardımıyla yerimizi yönümüzü kolaylıkla bulabiliyoruz. Gitmeden önce de ufak bir araştırma ile gezilecek yerler planlandığında gerisi son derece basit. Tur organizasyonları belki yurtdışına ilk defa seyahat edecek ve bundan tedirgin olan kişiler için uygun olabilir. Ancak yeni yerler görme tutkunuz, az düzeyde de olsa yabancı dil ve teknoloji bilginiz ile birleşince inanın her şey o kadar kolay oluyor ki.
Uygun Bilet Nasıl Bulunur?
Öncelikle havayolu firmalarının kampanyalarını takip etmek lazım. Bunun için havayollarının internet sitelerine girip e-posta listelerine üye olmanız gerekiyor. Bunun dışında Biletbayi, Skyscanner, Geziko, Turna vb. uçuş veya otobüs arama motorlarını deneyebilirsiniz. Bunları denerken gidiş-dönüş günlerini en yoğun günler değil de hafta içlerine denk getirebilirseniz o zaman daha uygun fiyatlara bilet bulabilirsiniz.
Bunlar dışında ücretsiz uçuş yapmak da mümkün olabilir. Bankaların uçuşlara özel kredi kartları mevcut. Bunlarla kampanyaları takip ederek her sene bir adet yurtdışına geliş-gidiş ücretsiz uçak bileti almanız mümkün. Ama kampanyaları takip etmek şart. Ayrıca uçuş yaptığınız firmaların puanlarının birikmesiyle bir takım indirimler, bedava biletler olabilir.
Seyahat Planı?
Öncelikle siz nasıl bir gezginsiniz buna karar vermelisiniz. İstediğiniz şey çantanızı alıp spontan bir şekilde seyahate çıkmak mı? Uzun uzun geziler değilde benim gibi kısa geziler ise yapacağınız planlama her şeydir hatta candır. Çünkü 1 hafta gideceğiniz yerde zaten sınırlı bir zaman sınırlı bir mekan olacaktır. Planlamanız kötü olursa-ki ben yaşadım-o zaman ah keşke şuraya daha fazla zaman ayırsaymışız deme şansınız yüksek.
Sizin için bir örnekle anlatmak gerekirse Estonya’yı ele alalım. Tallinn ülkenin başkenti ve uçuşunuz buraya. Öncelikle her ülkenin turizm ile ilgili İngilizce bir internet sayfası mutlaka oluyor ve genelde de “visit, travel” gibi kelimeleri içeriyorlar. Estonya’da bu www.visitestonia.com. Resmi internet sitesi ve gezi siteleri araştırıldıktan sonra ben farklı bir yöntem daha kullanıyorum. Eğer araç kiralayıp şehir gezisi değil de yollarda gezi planlıyorsam o zaman Google Maps bana mükemmel bir yardım sunuyor. www.google.com/maps adresine girdiğimizde sağ alt köşede turuncu insan figürü var ve bunu sürüklediğimizde sokak görünümü olan yerlere inip bakabiliyoruz. Şimdi bu figürü Estonya’da gezmeyi planladığımız ve geçeceğimiz güzergahlar üzerinde gezdirdiğimizde, panoramik resimler nerede çok çekilmişse bilin ki oraya gezginler fazla fazla uğramıştır. Ki böyle yerler genelde herkes tarafından bilinmeyen daha doğal, güzel yerler olabilir. Bunu direk olarak İzlanda gezisi öncesinde denedim, uyguladım ve mükemmel bir sonuç aldım.
Sizin için Estonya’da kısaca böyle bir araştırma yaptım ve hemen bir örnek buldum. Estonya’nın başkenti Tallinn’in güney doğusunda bir alanda daha fazla panoramik resim çekildiğini gördüm. Kõrvemaa isimli bir milli park varmış burada. Kolay kolay turist güzergahlarında bulunmaz ama fotoğraflarına görüldüğü kadarıyla gidip bir dolaşmakta fayda var. Biraz zahmetli ama sonucu güzel bir yöntem.
İşte bu yöntemle de belirlediğimiz güzergahlar sonucunda Estonya’da hangi bölgelere gideceğimizi belirleyebiliriz. Seyahat planlama da en önemli kritlerler hava şartları ve gün batımının zamanıdır. Bu seyahatinizin nasıl şekilleneceğine ilişkin en önemli verileri oluşturur. Diyelim 3 günlük Estonya gezisi planladınız. Estonya küçük bir ülke ve ülkenin tamamında bir gezi düşünüyorsunuz. Uçak biletlerini aldıktan sonra gezi programına geçelim. Öncelikle gideceğiniz mevsimde havanın kaçta aydınlanıp kaçta kararacağını bilmemiz gerekir. Çünkü yolda geçireceğimiz zaman sonucunda varacağımız noktalarda karanlık olmadan gündüz gözüyle görmemiz gereken yerler olabilir. Gün doğumu ve batımı saatlerini tespit etmek için www.timeanddate.com sayfasına giriyoruz. Bu sayfada zaman dilimleri, gün doğumu-batımı, hava durumu, saat farkları gibi bilgileri bulabilirsiniz. Gün batımına göre yolculuk sürelerinizi göz önünde bulundurarak planlamanızı ayrıntılandırabilirsiniz. Yine yolculuklar arası mesafeyi Google Maps’te yapabilirsiniz.
Hava durumu bilgilerine de hem az önce bahsettiğim sayfadan yada weather.com, accuweather.com/tr veya wunderground.com gibi sitelerden hava şartları dikkate alınabilir. Örneğin daha çok arabayla yapılacak olan yolculuk günü eğer varsa yağışlı güne denk getirilebilir, şehir merkezi gezisi varsa yağış olmayan gün ile değiştirilebilir.
Yerimizi Nasıl Bulacağız?
Yurtdışında birçok kişinin yaşadığı en olumsuz duygu kaybolma, yer bulamama korkusudur. Birçoğumuzun telefonumuzu yurtdışı kullanım ücretlerinin fazlalılığından dolayı genellikle mobil verisini kapatıyoruz. Fakat internetimizin olmaması konum bulmamız için bir engel değil. Çünkü telefonunuz çektiği sürece uydudan sinyal alır ve koordinatlarınız belli olur bunun internetle bir ilgisi yoktur. Size önerebileceğim maps.me çevrimdışı harita uygulaması piyasadaki ücretsiz olan en iyi navigasyon ve harita uygulamasıdır. Çevrimdışı restoran, anıt, benzinlik, sokak, otel arama gibi çevrimiçi yapabileceğiniz herşeyi çevrimdışı yapabiliyorsunuz. Tek şart var gitmeden önce internete bağlanarak gideceğiniz yerin haritasını indirmeniz gerekiyor. Ondan sonra internete ihtiyacınız kalmayacak.
Maliyet Hesabı?
Maliyet hesaplaması için eğer araba kiralayacaksanız sizin için benzin fiyatları önemli olacaktır. Güncel benzin fiyatları globalpetrolprices.com adresinde tüm ülkeler için bulunmaktadır. Güncel döviz kurlarını ise xe.com adresinden takip edebilirsiniz. Peki günlük ne harcarım, gideceğim yer pahalı mı diye sorularınıza ise numbeo.com cevap verebilir. Ülkelerin hayat pahalılığını meyvesinden, ev kiralarına ürün ürün görebilirsiniz. Ayrıca önemli bir not; eğer mümkünse gideceğiniz ülkenin parasını oraya gidince Euro ve Dolar üzerinden bozdurmaktansa Türkiye’de direk Türk Lirası ile değişim yapın. Bu size paranın ikinci defa bozdurulup değer kaybetmesini engellemenizi sağlayacaktır.
Bu arada bu yazıyı yazarken farkettim Estonya güzel bir gezi olabilir 😉 Sizlere faydalı olabilecek linkleri paylaşıyorum. Sormak istediğiniz herşey için bu yazıya yorum yazabilir ya da iletişim bölümünden mesaj yazabilirsiniz.
KONAKLAMA
[icon icon=”fa-check-circle” ] booking.com
[icon icon=”fa-check-circle” ] airbnb.com.tr
ARAÇ KİRALAMA
[icon icon=”fa-check-circle” ] rentalcars.com
DÖVİZ KURU HESAPLAMA
[icon icon=”fa-check-circle” ] xe.com
YAŞAM MALİYETİ
[icon icon=”fa-check-circle” ] numbeo.com
YAKIT FİYATLARI
[icon icon=”fa-check-circle” ] globalpetrolprices.com
GÜN DOĞUMU-BATIMI – ZAMAN DİLİMİ
[icon icon=”fa-check-circle” ] timeanddate.com
HAVA DURUMU
[icon icon=”fa-check-circle” ] weather.com
[icon icon=”fa-check-circle” ] accuweather.com
[icon icon=”fa-check-circle” ] wunderground.com
UÇAK BİLETİ SİTELERİ
[icon icon=”fa-check-circle” ] geziko.com
[icon icon=”fa-check-circle” ] turna.com
[icon icon=”fa-check-circle” ] skyscanner.com.tr
ÇEVRİMDIŞI HARİTA UYGULAMASI
[icon icon=”fa-check-circle” ] maps.me
ÇEVRİMİÇİ HARİTA
[icon icon=”fa-check-circle” ] google.com/maps
10 Comments
şahane olmuş Onur.. müthiş bir iş yapmışsın.. biz de benzer planlamalarla müthiş geziler yapıyoruz. Hatta bazen araba kiralamada küçük bir ücret karşılığı (wifi) satın almak çok rahat bir yolculuk sağlıyor. yani sadece gittiğimiz yeri değil mutlaka yakın çevreyi de geziyoruz.. sana bol gezmeli şahane günler dilerim.
Teşekkür ederim Emel Hocam sizlere de..
gayet güzel olmuş danışmanlık hizmeti veriyor musun?
Hasan Bey gönüllü olarak gezi ile ilgili her türlü danışmalık verilir.
Negüzel bir manzaradır o öyle 🙂
🙂
Faydalı bilgi paylaşımı için teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz 🙂
Öncelikle videonuzu çok beğendim hoş ve eğlenceli bi video olmuş size bi kaç sorum olacak ilgilenirseniz sevinirim, ben uçakla saraybosnaya gitmeyi ve havalimanından araba kiralamayı düşünüyorum 9 gün gibi bi zamanım var bu süre içinde balkanları o kiralık arabayla yapmak istiyorum bu süre içinde sınır kapılarından geçerken yada polis çevirmelerinde herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı ? bi belge bi izin istiyorlar mı ? teşekkürler ..
Öncelikle düşünceleriniz için teşekkür ederim. Yurtdışında araç kiralayıp gümrüklü bir sınır kapısından ülke değiştirmek için kiraladığınız araca ait sigorta ve firmanın yurtdışına çıkış için izin verdiğine ilişkin belgeler lazım. Bütün firmalar buna izin vermiyor. Gitmeden önce mutlaka firmaya e-posta gönderip böyle bir izin verilip verilmeyeceğiniz öğrenmeniz gerekir. Fakat bu gümrüklü yani sınır kapı geçişleri için geçerli. Schengen ülkeleri arasında sınır olmadığından bu belgelere ihtiyaç bulunmamaktadır.