Nepal ve Hindistan Turu Öncesi Bilinmesi Gerekenler yazısından sonra ikinci yazım; Nepal’in başkenti Kathmandu ve Kathmandu’da tanık olduğum Holi Festivali. Öncelikle Kathmandu’nun konumu ve ulaşımından başlayalım;
Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük boyutta görebilirsiniz.
Kathmandu’ya Türkiye’den Türk Hava Yolları ile direk uçuş bulunmaktadır. Yaklaşık 7 saatlik uçuşun ardından Kathmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı’nda oluyorsunuz. Eğer aktarma tercih ederseniz daha ekonomik bir uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Air Arabia, Etihad Airways, Oman Air, Qatar Airways ve Air India tercih edilebilir.
Nepal’in neredeyse dağlık olmayan bir yüzeyi yok. Oldukça zor bir coğrafi yapıya sahip. Kathmandu dikdörtgen şeklindeki ülkenin merkezinde konumlanmış durumda. Ülkemizle Nepal arasında saat farkı 3 saat 45 dakika.
Şu bilinmelidir ki Nepal son derece fakir fakat inanılmaz güler yüzlü insanlardan oluşmuş bir ülke. Kathmandu’da çok fazla zaman geçirmemiş olmama rağmen insanlarının ne kadar yardımsever olduğunu anlamam çok uzun sürmedi. Dedik ya ülke fakir; düşünün ki uçak giderek Kathmandu’ya doğru alçalıyor. Burası bir başkent ve neredeyse uçak hava alanına inmek üzere. Ama nedense aşağıda bir şehir belirtisi olabilecek şehir ışıkları yok. Önce anlayamadık biz nereye iniyoruz diye. Havaalanında inip işlemlerimizi yaptırmaya başladığımızda hava alanının mobilyalarını gördük ve ülkenin ne denli fakir olduğunu anladık. Hani anneannelerimizin mobilyaları var ya, işte pasaport kontrolündeki bankolar onlardandı 🙂
Sonra otele doğru yola çıktık. Meğer şehirde belli bir saatten sonra elektrik verilmiyormuş. Ekonomik tasarruf yapılıyormuş. Otelimize gittik. Kent merkezinde “Thamel” adı verilen çarşıdaydı otelimiz. Güler yüzlü çalışanları bizi karşıladı. Odalarımıza yerleştik. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki evet olumsuz şeyler anlatacağım ama bu kesinlikle demek değil ki Nepal kötü bir yer. Bence bir insanın ölmeden önce görmesi gereken en önemli yerlerden biri. Nepal inanılmaz deneyimler edinebileceğiniz, asla unutamayacağınız bir yer. Neyse gelelim otele. Odaya geçtiğimde suyu açtım ve akan suyun rengi karşısında şaşkınlıklıktan uzun bir süre çeşmeye baktım. Su net bir şekilde kahverengiydi. İçindeki parçacıklar dahi gözüküyor. Nepal’de asla dişlerinizi bu suyla fırçalamayın. Hazır su almanızı şiddetle tavsiye ederim. Otel bölgenin iyi otellerinden biri olmasına rağmen ülke şartları malum. Yanımızda getirdiğimiz temiz çarşaflar rahat bir uyku çekmemizi sağladı. Booking.com aracılığıyla yaptığım otel rezervasyonu konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Booking.com alanın dünyanın en iyi sitesi olarak hizmet veriyor.
Şehirde, gerek baharatlardan, gerekse her köşe başında yer alan ufak dini alanlardaki tütsülerden dolayı, enteresan bir koku var. Otelimiz bu konuda öncülük etmiş olacak ki sabah uyandığımda otelde acayip bir koku vardı. Bu koku yüzünden kahvaltı yapmak mümkün olmadı. Tabi yemekler konusunda o kadar korkutuldum ve yemeklerin hijyenine o kadar güvenmiyordum ki ağzıma hiçbir şey sürmedim. E tabi giderek acıkmaya başladım. Gün içerisinde o kadar acıktım ki akşam otel resepsiyonundaki görevliye “Please tell me, the best restaurant. Where your president eats?” diye haykırdığımı hatırlıyorum. Görevlinin “President?!” diye anlamsız bakışları durumu özetlemişti 🙂 Bu arada yanımızda getirdiğimiz muhteşem zeytinler hayatımızı kurtardı. Şiddetle tavsiye ederim.
Neyse ki turistler için temiz, hijyenik mekanların da olduğunu gördüğüm an ne varsa yemek istedim. Az önce söylediğim gibi Thamel isimli çarşı yöresel güzel hediyelik eşyaların satıldığı, güzel hijyenik restoranların olduğu bir bölge. Burası turistlerin de yoğun olarak bulunduğu bir bölge. Nepal’in para birimi Nepal Rupisi (NPR). 1 TL yaklaşık olarak 50 Rupi (Mart 2014) tutarında. Yani şöyle bir hesap yapabilirsiniz 100 Rupi 2 TL gibi. En iyi restoranda dahi yaklaşık 15-20 TL aralığında rahatça yemek yiyebilirsiniz. Hediyelik eşyalarda son derece çeşitli. 1 TL’den 20 TL’ye kadar birçok farklı ürün bulunmakta.
Kathmandu’da ne yapılır ona geçmeden önce özellikle uzun süredir yerinde deneyimini yaşamak istediğim Holi Festivali’ni Kathmandu’da bulunduğumuz güne denk getirmiştim. Holi Festivali Hindu ve Budistlerin baharın gelişini kutladıkları, birbirlerine boyalar attıkları bir festival. Bu festival dünyada o kadar ünlendi ki imitasyonları Avrupa’nın önemli kentlerinde kutlanıyor. Ama festivale orjinal bölgesinde katılmak farklı bir deneyimdi. Her rengin farklı bir anlamı var. Bir anda çevrende “Happy Holi!” diyen insanlar belirebilir ve bir anda kendinizi rengarenk bulabilirsiniz. Binaların altından geçerken dikkat edin. Çatılardan ve balkonlardan kovalar dolusu boyalı suyla duş alma ihtimaliniz çok yüksek.
Kathmandu’da görmeniz gereken ilk yer; Swayambhunath Stupa. Stupa tapınak demek ve Swayambhunath Stupa bir budist tapınağıdır. Türkçesi Maymunlar Tapınağı olan Swayambhunath Stupa kentin en yüksek noktalarından birinde kurulmuş ve güzel bir şehir manzarası bulunmaktadır. 365 basamaklı merdivenle çıkılan tapınakta bir budist okulu da bulunmaktadır. M.Ö. 5. yüzyılda yapımına başlanan tapınağın 2500 yıllık geçmişi var. Sizi yukarıda Budha’nın gözleri karşılar. Bu tapınağa Thamel’den araçla yaklaşık 10 dakikada ve 5 TL gibi bir ücretle gelebilirsiniz.
Dönüşte Thamel’e kadar yürümeyi tercih ettim. Yaklaşık 1 saatlik bir yürüyüş sonunda ara sokaklarda ilerleye ilerleye Kathmandu kültürünü tanıyorsunuz. Açıkta satılan etler, yollarda ordan oraya atlayan maymunlar giderek normalleşmeye başlıyor. E tabi Holi Festivali olması sebebiyle giderek boyanmaya başladım. Zaten bir süre sonra elimde boya, kendimi tanımadığım insanlara boya atarken bulmuştum.
Kathmandu Durbar Square; Görülmesi gereken yerlerden biri. Durbar meydan demektir. Thamel’den yürüyerek ara sokaklardan geçerek meydana ulaşmanız mümkün. 12. yüzyıl ile 18. yüzyıldan kalma binalar görülmeye değer. Meydan’da Tanrı Krishna’nın heykeli de var. Burada diğer tapınaklarda da göreceğiniz gibi Tanrı Krishna’nın öfkesini dindirebilmek için çiçek, yiyecek gibi şeyler sunuluyor. Normal zamanlarda burada bir pazar varmış ve çok uygun fiyatlar sunuyorlarmış. Fakat o gün Holi Festivali sebebiyle iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık olduğundan pazar yoktu.
Bir diğer gezi noktası Bodnath Stupa. 14. yüzyılda inşa edilmiş ve Tibet Mahallesi’nde yer almaktadır. Tibet Budistleri için burası hac yeri olarak görülüyor. Saat yönünde tek sayıda turlar atarak Bodnath Stupa tavaf ediliyor. İçerisinde Budha’nın kemiklerinin olduğuna inanılıyor.
Kathmandu’nun en önemli gezi noktası bana göre Pashupatinath Tapınağı’dır. Burası hem Budist hem de Hindu tapınağıdır. Hindu bölümüne sadece Hindular girebilmektedir. Hindistan’da Ganj Nehri nasıl kutsalsa burada da Bagmati Nehri aynı şekilde. Bu nehir tapınağın ortasından geçiyor ve burada ölü yakma törenlerine şahit olabilirsiniz. Ölü yakma törenlerine “Aarti” denmektedir. Ben de Pashupatinath’a gittiğimde böyle bir törene denk geldim. Hindular için bu tören oldukça önemli. Önünde önce dualar edip şarkılar söyleniyor. Daha sonra önce elleri ve ağzına bez parçaları konarak buradan başlanan bir ölü yakma töreni başlıyor. Daha sonra çevresinde saat yönünde 3 defa tur atıldıktan sonra üzerine yanmasını hazırlandırmak adına odun parçaları konuyor. Ve en son artık külleri nehire bırakılıyor. İlk defa gördüğüm bu sahne oldukça etkileyiciydi. Ölüm ve yaşam kavramlarını sorgulama sebep olmuştu. Hindular reankarnasyona inandıkları için bu tören aslında onların kurtuluşu anlamına geliyor.
Kathmandu’da bu anlattığım aktiviteler 1 günümü aldı. Fakat Holi Festivali’nde eğlenceye oldukça fazla zaman harcadım. Ama bugüne; Swayambhunath Stupa, Durbar Meydanı, Thamel, Bodnath Stupa ve Pashupatinath Tapınağı sığdırmış olmanın verdiği mutlulukla otele döndüm. Gece Thamel’de güzel bir restoranda yemek yedim ve sonraki gün için dinlenmeye koyuldum.
Yazımın başında bahsetmedim fakat Kathmandu’ya 2,5 gün ayırmıştım. Fakat aktarma uçuşta ikinci uçağı kaçırdığım için diğer uçağı bekledim ve neredeyse 10 saat kadar zaman kaybettim. Bu da tam ilk günümün tamamı anlamına gelmekteydi. İlk gün boşa gitti, ikinci gün hızlı bir şekilde gezimi yaptım. Ve son güne geldim.
Son gün öğleden sonra Delhi’ye uçağım vardı ve yarım gün zamanım vardı. Daha önceden yaptığım rezervasyon olan Everest Flight Experince için havaalanına doğru yola koyuldum. Bu yaklaşık 1 saat süren 18 kişilik uçaklarla Everest’in zirvesini yakından görebileceğiniz bir aktivite. 5 dakikalığına pilot kabininde pilot tarafından zirvenin de tanıtımı yapılıyor. Hostes tarafından da bir broşür verilerek tek tek tepelerin hangi isimlerde olduğu yükseklikleri gibi bilgiler de veriliyor. Bu aktiviteyi yapan firmalar var. Bunlar Agni Air, Buddha Air, Simrik Air ve Yeti Air. Bu aktivite olmazsa olmaz mı! Bilmiyorum farklı bir deneyim ama yaklaşık olarak 1 saat için 300 TL gibi bir para ödeniyor. Yapmazsanız çok şey kaçırmazsınız. Ama çok şey kaçırmayacağınızı görmeniz için de yapmanız gerekir. O yüzden arada bir durum.
Kathmandu’da son aktivitemiz buydu. Kısa süren bir gezi oldu. Yukarıda bahsetmediğim bir konu var o da tapınaklara girilirken ücret ödenip ödenmediğidir. Hepsi ücretli; yaklaşık olarak 5 TL civarı. Zaten ülkede genel olarak çok para harcamanız çok mümkün değil.
Kathmandu Gezisi bu kadar. Buradan Hindistan’a doğru devam edicez ve orada sırasıyla Delhi, Jaipur, Agra ve Varanasi şehirlerini göreceğiz. Bu yazıdan şimdilik bu kadar, her türlü sorunuzu bekliyorum.
Bu Nepal-Hindistan ile ilgili 2. bölüm yazısıydı. Bu yazıdan önce 1. bölüm olan Nepal ve Hindistan Turu Öncesi Bilinmesi Gerekenler yazısını mutlaka okumanızı öneririm. 3. ve son bölüm yazısı ise Hindistan’da 1100 Kilometre…. Bu yazıdan sonra mutlaka bu yazıya geçin.
Kathmandu’da gezilecek yerleri sizin için düzenledim;
[put_wpgm id=1]