Nepal-Hindistan Öncesi

  1. Nepal-Hindistan Öncesi
  2. Kathmandu
  3. Kuzey Hindistan

2014 yılının Mart ayında nişanlım ve 3 arkadaşımla birlikte çılgın projemiz olan Nepal ve Hindistan turumuzu gerçekleştirdik. Herşey 2013 Ağustos ayında uçak biletlerimizi almakla başladı. Baharın gelişini kutladıkları ve dünyada ilgiyle karşılanan “Holi” festivali bu gezinin ana temasıydı aslında.

Hindistan ve Nepal’e gitmek isteyenler için umarım faydalı bir yazı olur diye düşünüyorum. Artık başlayalım;Öncelikle şunu söylemem gerekir; Konu Hindistan olunca herkes tarafından “Siz deli misiniz?” şeklinde yaklaşımlar görmeniz ve kulaktan dolma bilgilerle bir ton aşı olmanız gerektiği söylenecektir. Siz siz olun bu tarz söylemlere fazla kulak asmayın.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyehat Sağlığı Merkezleri’ne bu konuda danışmanız son derece faydalı olacaktır.  Fakat şunu söylemem gerekir ki bu yazıda da bahsedeceğim üzere gittiğimiz yerlerde ne sinek vardı ne de olumsuz bir durum. Hiçbir şey yapmadan da gitsek bir problemle karşılaşmayacaktık. Ama gitmeden önce Seyehat Sağlık Merkezi’ne gittik ve bilgi aldık. 8 günlük geziydi bizimkisi ve merkezdeki doktor 8 gün için herhangi bir önlem almanıza gerek yok dedi. Artık bizi nasıl korkuttular ise “Hayır ne varsa yaptırmak istiyoruz!!” şeklinde haykırdığımızdan gerçekten ne varsa yaptırdık.

Bunlar nelerdi; Hepatit A ve Hepatit B (Eğer bağışıklığınız yoksa. Bunu öğrenmek için kan testi yaptırmanız gerekiyor), Difteri + Tetanoz (DT olarak biliniyor ve tek aşıdır bu. Yine daha önce olmamışsanız) ve Tifo (Sadece seyehat sağlık merkezlerinde olabiliyorsunuz bu aşıyı). Bunlar dışında Polyo denilen bir çocuk felçi aşısı vardır ama zaten Türkiye’de herkese çocukken bunlar yapıldığından çok gerekli değil. Son olarak bir de Tetradox isimli sıtma için antibiyotik var. Bu da seyehat boyunca hergün içiliyor ve seyehatten sonra 1 ay boyunca devam ediliyor. Ama dediğim gibi ben bulunduğum bölgelerde neredeyse sinek hiç görmedim.Evet sağlık konusu önemli tabiyki o yüzden çok tedirgin olacaksanız bu önlemleri alıp öyle gidebilirsiniz.

Seyehat öncesi yapılan bir işlem daha var, o da vize. Hem Hindistan hem de Nepal Türkiye’ye vize uygulamaktadırlar. Eğer yeşil pasaportunuz yoksa vizeden kaçamıyorsunuz. Nepal vizesi İstanbul’da Nepal Fahri Başkonsolosluğu’ndan, Hindistan vizesiyle İstanbul veya Ankara’da yer alan konsolosluklarından alınmaktadır. Nepal vizesi için şahsi başvuru gerekmiyor fakat Hindistan bu işi oldukça sıkı tutmakya ve vize görüşmesine çağırmaktadır. Vize ücretleri ise Nepal için 35$, Hindistan için 41$.Hintliler değişik ve renkli insanlar aslında. Bunu daha vize görüşmesinde anlamaya başlıyorsunuz. Örneğin belgeler arasında T.C. Kimlik fotokopisi istiyor (Pasaport yetmiyor galiba), bir de ikametgah. Bunlar neden değişik çünkü Schengen vizesi alınan ülkelerden bu tarz bilgi belgeler istenmemekte.

Artık sağlık ile ilgili gerekli bilgiler ve vize işlemlerini bitirdiğimize göre işin en zevkli, en farklı tecrübelerle geçireceğiniz gezinin ayrıntılarına geçelim. En çok muhatap olunan cümlelerden biri; “Aç kalırsınız orada!”. Bunu diyenlerde genelde Hindistan’a gitmeyi bırakın nerede olduğunu bile bilmeyenler. Gerçi insanlarda haklı. Belgesellerde, televizyonlarda Hindistan veya Nepal’in iyi yerini gören oldu mu? Şunu unutmayın, dünyada mutlaka her ülkenin gezilip görüleceği, modern bir takım oluşumlarının olduğu düzgün yerler vardır. Bu Afrika ülkeleri için de Hindistan için de geçerli. Şu çok önemli, aç falan kalmazsınız. McDonalds diye bir olay var, en kötü hergün tavuk menü yiyerek hayatınızı mutlu bir şekilde devam ettirebilirsiniz. Örneğin ben biraz nane molla dedikkleri cinsten biriyim. Yanımızda kaşar peyniri, zeytin, çikolata, bisküvi gibi malzemelerden bolca götürmüştüm. Sabahları otelde omlet tarzı şeyler yiyip, genelde öğlen gezdiğimden çantamdaki abur cuburlarla idare edip akşamları da McDonalds’ta günü sonlandırıyordum. Oraya gidip hiç mi yerel bir tat tatmadın? diye soranlar olacaktır. Zaten 8 gün için oradaydım. Her saatin çok önemi var ve kendimi tanıyordum. Yemekleri çok fazla baharatlı ve ağır. Herhangi bir hastalık durumunda gezinin ciddi bir bölümü çekilmez olabilirdi. Ama eğer biraz daha uzun süre kalınacaksa bu risk alınabilir. Güzel restoranlar var, temiz. Buralarda karnınızı doyurmaktan sorun çıkacağını sanmıyorum.

Geziye bir türlü geçemediğimizi fark ediyorum şu an ama bunlar önemli bilgiler 🙂 Uçak bileti ile ilgili araştırma yaparken Skyscanner’in internet sitesini ziyaret etmenizi tavsiye edebilirim. Anlaşmalı olduğu havayolu şirketlerinden, seçilen güzergahlarda ucuz biletleri önünüze çıkarıyor. Ama tek sorun bütün firmalar mevcut değil. İkinci bir öneri de şu; Skyscanner‘dan diyelim X firmasının bileti ucuz ve onu almak istediniz. Bence Skyscanner üzerinden değil, o firmanın web sayfasına gidip tekrar aynı tarihlerde aynı güzergahı sorgulatıp oradan alın biletinizi. Az önce dedim ya bütün firmalar burada mevcut değil. Hindistan içi veya Nepal içerisinde uçmak isteseniz ne yapabilirsiniz? Ben şu şekilde yapıyorum. Örneğin Hindistan’ın Delhi şehrinden Hindistan’ın Bombay şehrine gitmek istiyorum. Gideceğim şehrin havaalanını Wikipedia‘dan buluyorum. Burada o havaalanına gelen havayollarını ve nereden geldikleri ile ilgili bilgiler var. Böylece Bombay’a Delhi’den hangi firmalar geliyor çok rahat görebiliyorsunuz. Sonra tek tek o firmaların internet sitelerinden bilet bakabilirsiniz. Yinede Hindistan içinde Indigo Airlines, Jet Airways, Air India ve SpiceJet en bilinen firmalar. Nepal içinde ise Buddha Air, Yeti Air ve Simrik Air.

Gezi öncesi bilgileri burada bitirirken şunu unutmayın; Hindistan ve Nepal ile ilgili çok fazla abartılan olumsuz bilgi var. Çok fazla ilgilenmeyin ve aldırış etmeyin…

india11

 

Gezimiz sırasıyla Nepal’in başkenti Kathmandu, Hindistan’ın başkenti Delhi, Jaipur, Agra ve Varanasi ile sonlandı. İşte gezi ile ilgili yazılar;

Güler Yüzlü Başkent Kathmandu

İlgilenebileceklerinizden:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.