Londra Metrosu Kullanım Kılavuzu

1863 yılında hizmete açılan Londra Metrosu dünyanın en eski metrosu olma ünvanına sahip. Günde yaklaşık 5 milyona yakın kişiyi taşıyan Londra Metrosu 400 km’lik hattı bulunmaktadır.

Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük boyutta görebilirsiniz.

Hal böyle olunca Londra Metrosu’nu kullanmak bile oldukça zor hale geldi. 270 istasyonu Londra Metrosu ile kentin bir noktasından bir diğer noktasına gitmek neredeyse uzmanlık gerektiren bir iş oldu. Bu yazıda Londra’ya gidecekler için kolaylık sağlaması için Londra Metrosu’nda nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazdık.

Hyde Park İstasyonu

Londra’da ulaşım sistemi kısa adı TFL olan “Transport for London” departmanı sağlıyor. Londra’da Londra Metrosu dışında iki katlı kırmızı otobüsler, Themes Nehri üzerinde vapurlar, hafif raylı sistemler bulunmaktadır. TFL’nin resmi internet sayfası https://tfl.gov.uk adresinden yolculuğunuzu planlayabilirsiniz. Hatta TFL’nin uygulamasını indirerek telefonunuzdan rahatça yolculuğunuzu planlayabilirsiniz.

Biz gelelim Londra Metrosu’na. Londra’da metroya Tube yani Tüp diyorlar. Bunun dışında hafif raylı sisteme Overground diyorlar. Bunun dışında Tram, TFL Rail ve DLR var. DLR’nin açılımı Docklands Light Railway yani Limanlar Bölgesi Hafif Raylı Sistemi demek. Aslında Overground ile aynı ama o bölge için ayrı bir sistemi olduğundan DLR adı verilmiş.

Londra Metrosu

Londra’da her metro hattına da ayrı bir isim verilmiş. Bunlar; Bakerloo, Central, Circle, District, Hammersmith & City, Jubilee, Metropolitan, Northern, Piccadilly, Victoria ve Waterloo & City Hatları. Tüm bu hatlar ayrı renkle tanımlanmış çünkü bir istasyona gittiğinizde önünüzden ayrı ayrı hatlara ait trenler geçecektir. İşte bunu tren üzerindeki renklerle ayırabilirsiniz. Ayrıca istasyonlarda hangi hattın ne zaman geleceğini gösteren bilgilendirme görselleri de mevcut.

Londra’da bir yerden bir yere gitmek için metro neredeyse kentin her noktası için yeterli diyebiliriz. Burada önemli olan bulunduğunuz yer ile gideceğiniz yer arasında nerelerde aktarma yapacağınızdır. Aktarma yapabileceğiniz istasyonlar harita üzerinde içi boş nokta olarak göstermekte. Bazılarında üç-dört hattın kesiştiği yerlerde yine birleşik içi beyaz alanlar gördüğünüzde bilin ki bu hatlar arasında aktarma yapabilirsiniz. Ama sanmayın ki bu noktalar bitişik olunca hemen yandaki trene geçeceksiniz. Bazı hatlar arasında 500-600 metre yer altından yürüdüğünüz de oluyor.

Yönler

Londra Metrosu’nda bir istasyona indiğinizde önemli olan hangi yöne gideceğinizi bilmenizdir. Bunun en kolay yolu ise şudur; Diyelim lacivert hat yani Piccadilly Line’da Knightsbridge İstasyonu’ndasınız ve Russell Square’e gitmek istiyorsunuz. İstasyona indiğinizde karşınıza iki koridor çıkar ve sonraki istasyonları yazan iki tabela vardır. Russell Square hangi yönde ise gidebilirsiniz bu ilk yöntem. İkincisi ise süre gösteren elektronik göstergelerde son durak adıyla yazar. Yani Russell Square yönünde ki son istasyon Cockfosters İstasyonu olarak gelecek tren yazar, “Cockfosters 5min” gibi. Haritadan genelde gideceğiniz yönün son istasyonuna bakarsanız kolayca gideceğiniz yönü ve treni bulabilirsiniz.

Londra Metrosu

 

Ücretlendirme

Londra Metrosu’nun ücretlendirme sistemi 9 bölge arasındaki yolculuğunuz ile ilgili. Kent merkezi 1. bölge ve dışarıya doğru gidildikçe 9 bölgeye kadar ulaşıyor. Harita üzerinde gördüğünüz beyaz-gri tonlar o bölgeleri ifade etmektedir. Kredi kartı ile metro girişlerinde ödeme yapabileceğiniz gibi nakit olarak alacağınız “Oyster” kart ile içerisine metrolardaki kiosklardan para yükleyerek yolculuğunuzu yapabilirsiniz.

https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares/single-fare-finder?intcmp=1660 adresinden istasyonlar arası ücretlendirmeyi görebilirsiniz. Örneğin Heathrow Havalimanı’ndan merkezdeki Piccadilly İstasyonu haftaiçleri 5.10 Pound, haftasonları ise 3.10 Pound. Haftasonu ücretleri sadece Heathrow için geçerli. Diğer istasyonlarda böyle bir durum söz konusu değil. Ayrıca gün içerisinde eğer 7.60 Pound’luk bir yolculuk yaptıysanız artık o gün başka para kesilmiyor 🙂 Yani bedava.

Mind the Gap

Londra Metrosu adamlar yapmış abi cinsinden bir tarihi eser adeta. Yaklaşık 150 yıldır yolcu taşımaya devam ediyor. Londra’ya seyahat etmek istiyorsanız mutlaka gitmeden harita üzerinden bir alıştırma yapın derim. Londra Metrosu denince istasyonlarda ve trenlerde yapılan “Mind the Gap” yani boşluğa dikkat edin anonsları kulağınızda çınlayacak.

Mind the Gap!

Sormak istediğiniz herşey için yorumlarınızı bekliyorum.

 

İlgilenebileceklerinizden:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.