Uçak rötarlarının zaman zaman uzaması bizleri uçak yolculuğu yapmadan kara yoluyla gezilere itebilir. Üstelik kara yolculuğu çoğu zaman sürprizlerle dolu güzergahları da beraberinde getirir. Ve özgürce istediğiniz yerde durup devam etme şansı da verir. Bu yazıda arabayla yurtdışına çıkmanın avantajları – dezavantajları ve gerekli evrakların neler olduğunu anlatmaya çalışacağım.
Arabayla Çıkış Tavsiye Edilir Mi?
Aracınızla yurtdışına çıkmanın avantajları da var, dezavantajları da. Öncelikle çok uzak mesafelere kısa zamanda gitmeniz mümkün değil. Zamanınız uzunsa ancak Batı Avrupa’ya kadar yol alabilirsiniz.
Yurtdışına çıkmanın dezavantajlarını sıralama ile başlayalım. En büyük sorun; eğer yazın yolculuk yapıyorsanız kesinlikle sınırlardaki bekleme süresi diyebilirim. Eğer yazın geziyorsanız genelde Schengen Ülkeleri içerisinde gezerseniz ki bu ülkeler arasında sınır yok o zaman sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca yaz ayları dışında sınırlarda uzun kuyruklar oluşmuyor.
İkinci sorun ise şehir merkezlerinde genellikle park sorunu yaşıyorsunuz (Araç kiralarsanız da aynı sorun olacaktır). Kendi aracınız ve Türk plakalı da olunca araç bu sizi daha fazla tedirgin edebiliyor.
Yurtdışına kendi aracınızla gitmenin olumlu tarafları çok daha fazla. Öncelikle evinizden çıktığınız andan itibaren konforlu bir ulaşım imkanı buluyorsunuz. En önemlisi aracınıza her türlü eşya, yiyecek alma imkanınız oluyor. Bu da karnınız acıktığında araçta bu ihtiyacınızı giderme ve zaman kaybetmemenize sebep oluyor.
Alıştığınız hatta biz erkekler için zaman zaman duygusal bağlar kurduğumuz araç ile bilinmedik yerlerde gezmek, başka ülke tabelalarında geçmek gezinizi çok daha unutulmaz hale getiriyor. Bununla birlikte istediğiniz her yerde durma imkanı bulabiliyorsunuz. Yeri geliyor bir köyde, ya da bir dere kenarında.
Türk plakasıyla yurtdışına çıkmanın tehlikeli hiçbir yanı yok. Örneğin 3.500 km Balkan gezimizde polis tarafından bir defa dahi durdurulmadık sınırlarda ekstra olumsuz bir tavır görmedik. Yurtdışında trafik davranışları açısından daha kuralcı oldukları için sizlerin de kurallara uyması durumunda çok daha tehlikesiz bir yolculuk geçiriyorsunuz. Artık bütün trafik tabelaları uluslararası olduğu için bu açıdan da bir sıkıntı çekmiyorsunuz.
Son bir not; Özellikle Balkan ülkelerinde yolların fazlaca dağlık olması sebebiyle gündüz farların açık olma zorunluluğu var. Bu tip genel kurallar zaten ülkenin gümrüğünde geçmenizle birlikte bir tabela ile mutlaka belirtiliyor.
Gerekli Belgeler Nelerdir?
Peki tamam kararımızı verdik ve aracımızla yurtdışına çıkıyoruz. Peki neler gerekiyor? Öncelikle yurtdışına çıkılacak aracın sahibinin arabada olması gerekiyor. Eğer bir şirket aracı ile yurtdışına çıkıyorsanız o zaman şirketten noter onaylı aracın yurtdışına çıkabileceğine ilişkin belge gerekiyor.
Araç kendinizin ise o zaman aracın sadece yeşil sigorta yada orijinal adıyla “Green Card”a ihtiyacı var. Bu uluslar arası antlaşmalarla sabitlenmiş Avrupa ülkeleri için geçerli sigorta evrağıdır. Green Card’ın ücretleri standart. Herhangi bir sigortacıdan yaptırabilirsiniz. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun internet sayfasında Green Card’ın ücretleri yazıyor tıklayın. Önemli bir not; Kosova’nın henüz Avrupa’daki tüm ülkeler tarafından tanınmaması sebebiyle Green Card burada geçerli değildir. Bu yüzden Kosova’ya girişte Kosova’ya özel bir sigorta yaptırmanız gerekiyor.
Green Card araç için yeterli tek evrak. Diğer bir konu ise ehliyet. Yunanistan dışındaki ülkeler Türk ehliyetlerini eski dahi olsa kabul ediyor. Eğer yeni ehliyetiniz varsa zaten sorun yok. Ama diyelim ki eski ehliyetiniz var ve Yunanistan’a geçiş yapıyorsunuz. O zaman ehliyetinize ek olarak yine Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan Uluslararası Sürücü Belgesi almanız gerekiyor. Ayrıntılar için tıklayın.
Yeni ehliyetler ise uluslararası standartlarda olup bir an önce çıkarmanızda fayda var. Bunun için yapmanız gereken işlemler Emniyet Müdürlüğü’nün internet sayfasında, tıklayın.
Bu evraklar olduğu sürece hiçbir sorununuz yok. Ama Green Card yurtdışında kaza yapmanız durumunda karşı tarafın güvencesi için zorunlu bir evrak. Bu yüzden sizin aracınızın sigortası ve kaskosu yurtdışında geçerli olmayacaktır. Zorunlu olmasa da eğer kendi aracınızı da bir güvence altına almak isterseniz sigortacınızdan mevcut kaskonuzu uluslararası ülkelerde de geçerli olacak hale getirtebilirsiniz. Bunun ücreti kaskoların teminatına göre değişecektir. Fakat 2 haftalık standart bir kasko Ağustos 2017 yılında benim aracım için 85 TL tuttu.
Ve tabi ki pasaport mecburi. Yeşil pasaportunuz yoksa eğer Yunanistan ve Bulgaristan’dan çıkma durumunuzda geçerli bir Schengen vizesi olmak zorunda. Schengen Vizesi ile ilgili genel bilgi için Schengen Nedir, Nereleridir, Nasıl Alınır? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Şu ana kadar hep Avrupa ülkelerinden bahsettik. Peki İran, Irak, Suriye gibi ülkelerde ne oluyor? Avrupa ülkelerini şu ana kadar kendim tecrübe etsem de güneydoğu sınırımızdan şu ana kadar çıkış yapmadım. Fakat internette yaptığım bazı araştırmalar sonucunda orası içinde triptik (yani Gümrük Geçiş Karnesi(CPD)) gerektiğini gördüm. Bu konuların tamamı ile ilgili yetkili kurum ülkemizde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu. Ayrıntılı bilgileri internet sitelerinde de alabilirsiniz.
Sormak istediklerinizi bekliyorum. Sayfanın altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Keyifli yolculuklar.
50 Comments
Sevgili Onur öncelikle böyle bir deneyimi bizlerle paylaşıp bilgilendirdiğin için teşekkürler. Bende Bursa’ya yeni yerleştim yani bende 16 plakalı aracımla tamda bu güzergahta gezi yapmayı planlıyorum. Sorum şu; yolda yakıt alımı nasıl, rahatmı, fiyat olarak Türkiye ile farklılar neler? Teşekkürler
Merhaba; Düşüncelerin için teşekkür ederim. Yakıt alımı bizdekinden farklı değil. Sadece farklı markalar olabilir ama çekinmeden alabilirsiniz. Fiyatlar bizimkinden biraz daha uygun. Güncel yakıt fiyatlarına bakmak isterseniz https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/ adresinden kontrol edebilirsiniz. Görüşmek üzere.
Merhaba efendim bisey sorcam
Tr plakali bi arac hollandada kac ay kalabilir.
Merhaba Şenol Bey; Üzgünüm ama bu konu hakkında bilgim bulunmamaktadır.
merhabalar. yazınızı okuduk eşimle ve bizede de bir cesaret geldi bu gezi hayalimizle ilgili, çünki bizde istiyoruz fakar soru işaretlerimiz var kafamızda. biz üç çocuğumuzla gitmeyi düşünüyoruz ve dil bilmiyoruz acaba bunlar sorun olurmu?navigasyonlamı gittiniz?ve gittiğiniz yerde gezilecek yerlerinasıl belirlediniz?
Merbaha Tuğba Hanım; Çocukla gezi konusunda çok bir fikir veremeyeceğim ama Türkiye’de gezmenizden farklı bir durum olmayacaktır. İngilizce bilmemeniz bence problem değil. Basit bir iki kelime ile rahatça gezinizi gerçekleştirebilirsiniz. Navigasyon olarak ise Maps.me programını kullandım. http://onuracar.com/seyehat-plani-nasil-yapilir/ adresini incelerseniz ayrıntıları bulabilirsiniz.
Tuba hanım 20 aylık kızım ile Yunanistan – Makedonya – Sırbistan – Macaristan – Bulgaristan turu yaptım. Bir kere sesi çıkmadı kızımın. Hatta bezli bebek ile daha uygun oluyor çünkü yolda tuvaleti gelirse sıkıntı yaşayabilirsiniz daha büyük bir çocuk ile. Misal haftaya yine çıkıyoruz araç ile avrupa turuna, bu sefer lazımlık götürmeyi düşüyorum yanımda.
Merhaba.
Kurban bayramı tatilinde babamın aracı ile Karadağ a gitmek istiyorum. Karadağ vize istemiyor ancak yol üzerindeki diğer ülkeler vizeli. Nasıl bir yol izlemeliyim. Aracın babamın adına olması problem olur mu?
Merhaba; Aracın babanızın adına olması problem değil fakat babanız noterden onaylı aracı sizin yurtdışına çıkarabileceğinize ilişkin muvaffakatname vermesi gerekir. İkincisi Karadağ’a gitmek için iki farklı yol var biri Yunanistan diğeri Bulgaristan üzerinden. Bu yüzden Schengen Vizesi’ne ihtiyacınız var başka türlü bu ülkelerden transit geçemezsiniz.
Gerçekten çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Benim sorum şu : kendi aracımla direk olarak karadağ a (montenegro) gitmek istiyorum. Normalde karadağ için vize gerekmediğini biliyorum. Araçla giderken yol üzerindeki ülkelerden geçişte vize gerekiyor mu ?
Merhabalar; Evet malesef gerekiyor. Yunanistan üzerinden gidecekseniz eğer Schengen Vizesi gerekiyor. Bulgaristan üzerinden gidecekseniz o zaman da Bulgaristan Vizesi almanız gerekiyor. Vizeniz olmadan sınırdan geçemezsiniz. Fakat direk uçakla gidiyor olsanız, Karadağ vize istemediğinden bir sorun yaşamazsınız.
Bir düzeltme yapmak istiyorum. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki anlaşma gereği ülkeyi transit geçişlerde vizesiz geçebiliyorsunuz. Kendimden biliyorum 2 kere vizem olmadığı halde Bulgara giriş ve çıkış yaptım.
Emre Bey bu önemli bilgilendirme için teşekkür ediyorum.
Merhaba Onur bey. Yeşil pasaport sahibiyim. Kamper minibüsümle uzun soluklu tatil planlıyorum. Schengen bölgesinde sürekli 90 günden fazla kalamayacağım için aracımı İspanyada yaşayan oğluma bırakıp uçakla dönmek ve 3 ay sonra yine uçakla gidip kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Schengen mevzuatına göre bu mümkün mü?
Merhaba Mehmet Bey; Bahsettiğiniz gibi Yeşil Pasaport sahipleri 90 gün boyunca Schengen Bölgesi’nde vizesiz olarak bulunabiliyorlar. 90 gün dolmadan dönüp sonra yeniden giriş yaparak bu sureyi sıfırdan başlatmanız mümkün.
Merhabalar ben Sakarya’dan direkt olarak Karadağ’a geçip döneceğim bunun için ne gerekiyor yardımcı okursanız sevinirim
Merhaba Emre Bey, Öncelikle normal pasaport sahibiyseniz Yunanistan’dan alınmış Schengen Vizesi gerekir. Aracınız için ise yurtdışı sigortası yani Yeşil Kart gerekmektedir. Ayrıca Yunanistan’da yeni ehliyetinizin olması gerekmektedir.
Merhaba ben Fransa oturumluyum ve ehliyetim Fransa ehliyeti benim türkiyede bir aracım var fakat iş nedenlerinden dolayı aracı ağabeyimin üzerine yaptım bu yaz aracım alıp yurt dışı çıkarmak istiyorum vekalet ile aracı yurt dışı çıkara bilirmiyiz
Merhabalar; Evet araç sahibi olan abinizin vekaleti ile aracı çıkarabilirsiniz.
Merhaba, ben şirket aracı ile yunanistana gideceğim, şirket eşimin üzerine ve eşim de benimle birlikte araçta olacak. Bu durumda yine de vekaletname gerekli midir? tam olarak hangi evraklara ihtiyacım olur?
Merhabalar;
Eşinizin şirket yetkilisi olduğuna dair belge aracı çıkarmanız gerekecektir. Bunun dışında sayfada da bahsettiğim üzere yeşil sigorta zorunludur.
Merhabalar ben ozel aracimla hollandaya gitmek istiyorum ailece.. yalniz merak ettigim bi husus var.. bilginiz varsa lutfen paylasin benimle. Bizim ulkemizde yeni yasa degisikligi ile yabanci plakali araclarin turkiye kalma sures 6 ay dan 2 yila cikarildi.. peki ornegin ben hollandaya aracimi goturursem orada maxsimum kalma suresi nedir ? Cevabiniz icin tesekkurler..
annemin üzerine olan araçla kardeşimle karadağa gidicez. yeşil pasaportumuz var. annemden alacağımız vekalet türkçe olacağı için arnavutluk, karadağ ve yunanistan gümrük idareleri açısından sıkıntı yaşar mıyız?. bir bilginiz var mı ? Selamlar
Merhaba Barış Bey; Vekalet zaten ülkeden çıkarken gerekli bir evrak. TR plakalı araç ülkeden çıkış yaparken Türk Gümrüğünde sorulan bir evraktır vekaletname. Türkiye sınırından çıkılmasının ardından bir daha gerekli olmayacak.
MerhabaOnur Bey bilgilendirmeniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Biz de TR plakayla sahibinden vekaletname alıp Balkan turu yapmak istiyoruz eşimin ve benim hizmet(gri) pasaportumuz var. Gezi amaçlı kullanarak gideceğiz ama bu kez. Acaba çipsiz ehliyet sorun olur mu geçişlerde
Duygu Hanım merhaba; düşünceleriniz için teşekkür ederim. Çipsiz ehliyet sorun değil hala kabul görüyor. Size iyi gezmeler…
Onur bey….Bu gezi için çoklu schengen vizesi mi almak gerekiyor.Teşekkür edrim.
Adnan Bey merhaba; çoklu ve tekli Schengen Vizesi’nin farkı şudur. Schengen Bölgesi’ne girdiğiniz andan itibaren bir giriş yapmış olursunuz. Schengen Ülkesi’nden bir diğer Schengen Ülkesi’ne girdiğinizde zaten girişiniz devam etmektedir. Bu bölgeden çıktığınızda eğer çoklu vizeniz yoksa yeni bir Schengen Bölgesi’ne giremezsiniz. Bu sebeple Balkan Gezisi’ni yaparken mutlaka Schengen Bölgesi’ne girip çıkacaksınız bir kaç defa böylece çoklu vizeye ihtiyacınız var.
Peki herhangi bir yabancı ülkede yada otoyolda arabamız bozuldu ve tekrar Türkiye’ye götürmek istiyoruz nasıl bir yol cizmeliyiz yani aracın arızasını kendi ülkemizde yaptırmak istersek bu konu ile ilgili bilginiz varmı
Merhaba; Aracınızın kaskosunun yurtdışında da geçerli olması için bir bedel öderseniz kendi kaskonuzu arayabilirsiniz. Firma size o ülkedeki bir çekiciyi size yönlendirir. Sınıra kadar aracı getirir sınırda ise Türkiye’den bir çekici ile yola devam edersiniz. Ama kaskonuz yok ise bulunduğunuz ülkede yol yardım numarasını bulup aramanız gerekir. Çekici ile aracınızı çektirebilirsiniz fakat maliyetler son derece yüksek olacaktır.
Onur bey kiralık arabayla nasıl cikabiliriz
Merhaba Akın Bey; aracı kiraladığınız yerden aracı yurtdışına çıkarabileceğinize dair noterden onaylı belge almanız yeterlidir.
Merhaba,
ben arac ile almanyaya gitmek istiyorum. Aracim ne Kadar almanyada kalabilir ?
Vize süreniz boyunca araç ile Almanya’da kalabilirsiniz. Yeşil pasaportunuz var ise 90 gün kalabilirsiniz.
Merhaba,
4 arkadaş italyaya gitmek istiyoruz tüm masrafları göz önüne aldığımızda arabayla gitmek mantıklı bir hareket olur mu uçağa nazaran ?
Mutlaka olur, zamanınız var ise İtalya’ya arabayla gitmenizi tavsiye ederim. Hem daha ekonomik olur, hem de yolda göreceğiniz çok fazla yer olacaktır. Ama dediğim gibi zamanınız var ise.
onur bey merhaba, başkasına ait araçla yurtdışına çıkmak için sadece türkçe vekalet almak yeterli midir?
yoksa bulgarca yada yunanca çevirisi vede diğer gidilecek ülkeler içinher ülkenin kendi dilinde muvafakatnameyi çevirmek gerekir mi?
yada sadece ingilizce çevirisi yeterli olurmu?
Merhaba Salim Bey, Türkçe yeterli çünkü bu belge Türk Gümrük Kapısı’nda sorulan bir belgedir.
Ben belgrada gidecegim ve araba kiralayacagım .karadag kosava bosna hersek ve arnavutluk gezmeyi planlıyorum
Sorum sınır kapılarında pasaport harici bir evrak istrmiyormu
Araca yeşil sigorta (green card) gerekli. Muhtemelen aracı kiralayacağınız firma yaptırmıştır. Ama gitmeden firma ile iletişime geçip bunu sorabilirsiniz.
Merhaba Onur Bey.Ben 8 ay boyunca dil okulu için İspanyada kalacağım.Karavanımla bu süre içinde kalabilir miyim.Şimdiden teşekkür ederim.
8 ay kalabilmeniz normal bir vize veya yeşil pasaportla mümkün değil çünkü bunların süresi 90 gün bazı ülkelerde ise 180 gün. O yüzden dil okulu için özel vize almanız gerekir.
Merhaba. Yazın aracımla KKTC’ye gitmek istiyorum. Yeşil pasaport sahibiyim. Pasaportumla çıktığımda yurtdışı harç ödemek zorundayım sanırım? Nüfus Cüzdanımla ve aracımla çıkış yapabilirmiyim? Pasaportla çıkarsam aracımı KKTC’de ne kadar süre bulundurabilirim? Nüfus Cüzdanımla çıkarsam bu süre değişir mi? Teşekkürler
Merhaba, KKTC’ye pasaportla gitme ile kimlikle gitme arasında araç açısında bir farklılık yok. Fakat aracın ne kadar KKTC’de kalabileceği konusunda malesef bir bilgim yok. Pasaport ile çıkarsanız doğrudur harç ödersiniz. Kimlik ile ödemezsiniz.
Merhaba
Yabancı ehliyetli birisi Türk plakalı araçla ben (araç sahibi) yanındayken yurt dışına çıkış yapabilir mi? Gümrükte sorun olur mu?
Merhabalar, araç sahibi yani siz araçta olduğunuz sürece hiçbir problem olmaz.
Merhaba Onur Bey,
Araç için sadece yeşil kart gerekiyor okuduğum kadariyla, degil mi? Ruhsatin ya da baska bir evragin ingilizce cevirisi v.s.. gerekiyor mu?
bir de Yunanistandan Hollandaya giderken arac icin alinmasi gereken brlgeler var mi? Almanyada egzos emisyon pulu gibi birsey alinmaliymis sanirim, dogru mu? Gidilecek bu tum guzergahta otoyol ucretini nakit Euro verebiliyor muyuz?
tesekkurler
Mehmet Bey merhaba;
Araç için sadece yeşil sigorta yeterli. Ruhsat veya başka bir evrağın yabancı dilde olmasına da gerek yok. Yunanistan’dan Hollanda’ya da ekstra başka bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Almanya’da Türk plakalı aracın egzoz pulu hakkında bilgim yoktu fakat sizin için bir araştırma yaptığımda böyle bir bilgiye ulaşamadım. Otoyol ücretlerini ise her ülkenin kendi para biriminde ödeyebiliyorsunuz. Başka para birimi kabul etmezler.
Sevgiler
Merhaba, biz turkiyeden almanyaya tr plakali arabamiz ile gitmeyi dusunuyoruz.sirbistanda bir sorun yasarmiyiz sinir kapasinda?
Merhabalar;
Hiçbir sınır kapısında sorun yaşamazsınız. Yeter ki belgeleriniz tam olsun. İçiniz rahat olsun.