Dubai son yıllarda dünya çapında önemli tatil güzergahlarından biri haline geldi. Ben de eşimle birlikte balayı için soluğu Dubai’de aldım.
Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük boyutta görebilirsiniz.
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden biri. Hatta dünyada Birleşik Arap Emirlikleri’nden çok Dubai bilinmektedir. Dubai’nin bir ülke dahi olduğunu düşünebilirler. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Suudi Arabistan ve Umman dışında kara sınırı bulunmamaktadır. Ayrıca kuzeyinde İran Körfezi bulunmaktadır.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne Türkiye’den Abu Dhabi’ye ve sıklıkla Dubai’ye sıklıkla uçak seferleri bulunmaktadır. Dubai’nin iki adet uluslararası havaalanı var. Bunlardan biri dünyanın en önemli merkezlerinden olan Dubai Uluslararası Havaalanı, bir diğeri ise Sharjah Uluslararası Havaalanı. Türkiye’den Pegasus Havayolları, Türk Hava Yolları, Atlas Jet Havayolları dışında; Emirates, Air Arabia, Fly Dubai tercih edilebilecek firmalar. Yaklaşık 3 saatlik yolculuğun ardından Dubai’de olabiliyorsunuz.
[box type=”info”]Para Birimi, Emirlik Dirhemi’dir. 1 TRY=1,37 AED yani 1.000 TL=1.370 AED[/box]
Biz de sabah Sabiha Gökçen’e doğru yola çıktık ve uçağımıza bindik. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda 1 saat fark var. Biz 1 saat ilerideyiz. Yine sabah saatlerinde Dubai Havaalanı’na vardık. www.rentalcars.com aracılığı ile kiraladığımız aracı havaalanından alıp otelimize doğru yola çıktık. Otelimizi de www.booking.com aracılığı ile rezervasyonumuzu yapmıştık. Bu arada bilgi olsun aracı havaalanından alıp havaalanına bırakma 5 gün için 250 TL. Benzin fiyatları da inanılmaz uygun. Benzinin litresi 0,80 TL. Otel fiyatları da düşünüldüğü gibi pahalı değil. Türkiye’de ki ile benzer fiyatları görebilirsiniz.
İlk gün Dubai’nin sıcağına alışmakta oldukça zorluk çektik. Gündüz 45 dereceyi bulan hava gece nemli yaklaşık 40 derecelere düşecekti (Eylül 2014). Otelde biraz dinlendikten sonra Dubai Mall‘a gitmek üzere yola çıktık. Dubai AVM’leri ile ünlü bir şehir. Dubai Mall dünyanın en büyük AVM’si olarak ilk sırada yer alıyor. Daha önce biletini Türkiye’den aldığımız Burj Khalifa At the Top aktivitesi için oradaydık. Dünyanın en yüksek binasını ziyaret için kişi başı 250 TL’ye yakın para ödedik. Farklı bir deneyim oldu. 124. kata saatte 60 km/h hızla çıkmayı heryerde deneyimleyemezsiniz.
Burj Khalifa’ya Dubai Mall içerisinden girilmekte olup güneşin batışını izlemenizi bu saatlere denk getirmenizi tavsiye ederim. Çeşitli hediyelik eşyalar buradan alabilirsiniz. Dubai Mall’ın dışında yine sizi eğlenceli bir aktivite olan Dubai Fountain (Dubai Çeşmesi) bekliyor. Burası her yarım saatte bir seçilen müzik eşliğinde mükemmel bir gösteri sunuyor size. Bu öyle basit bir gösteri değil. Bunu ancak orada yaşadığınızda anlayabilirsiniz. Öyle ki ben her yarım saatte bir Dubai Mall’ın dışına çıkarak bunu izledim ve tekrar içeri döndüm.
Dubai Mall içersinde de bizim AVM’lerimizden farklı aktiviteler mevcut. Dev akvaryumun yanı sıra, oyun alanları vs. çok farklı aktiviteler var. Burada önemli bir nokta var eğer araçla gidiyorsanız aracınızı parkettiğiniz yeri unutmanız ve AVM’ye nereden girdiğinizi hatırlamanız bile mümkün olmayabilir. Devasa otoparkı ve girişleri ile kafanız karışabilir. O yüzden mutlaka otoparktaki yerinizin fotoğrafını çekin 😉
İlk günü bu şekilde değerlendirdikten sonra ikinci gün ki günlerden Salıydı çok çok farklı bir deneyim yaşayacaktık. Bu hiçbir tur programında yer almayan aktivite şudur; Başkent Abu Dhabi’de yer alan ve Formula 1’in yarış takviminde de yer alan Abu Dhabi Yas Marina Pisti’nde bisiklet sürmek. Neden salı? Çünkü Activelife isminde bir spor kuruluşu üyelerine salı günleri akşam 18:00 ile 21:00 arası pistte bisiklet kullanma ve koşma imkanı sunuyor. Bunun için buraya tıklayıp kayıt olmanız, bisikletlerinizi garanti altına almak e-posta yolu ile iletişime geçmeniz ve rezervasyon yapmanız gerekecektir.
Şehir dışına çıkacağımız tek gün bugündü. Programımız sabah önce Umman sınırında yer alan Al-Ain şehri ve Jabel Hafeet Dağı’ydı. Oraya gitmemin sebebi Jabal Hafeet dağına çıkan 10 km’lik yol dünyada sürüş keyfi en iyi olan 10 yoldan biri seçildiği içindi 🙂 Yaklaşık 110 km’lik yolculukla Al Ain’e geldik Jabal Hafeet’e sürüş keyfi ile çıktık ve manzarayı izledik. Gerek var mıydı? Gitmeden bilemezdim. Çok gerek yoktu. Tabi çölde yükselti çok fazla olmadığı için böyle kayalık bir dağ onlar için son derece ilgi çekici hale gelmiş.
Burada fazla zaman kaybetmeden Abu Dhabi’ye doğru yola koyulduk. Abu Dhabi Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti. Yollar 5-6 şerit. Herkes kurallara uyuyor. Trafik kurallarına azami düzeyde uymak gerekiyor. Yaya görürseniz mutlaka durun. Ve Türkiye’de hiç uygulanmayan kavşak içindeki araca yol verme kuralı burada tam olarak işliyor. Tabelalar hem Arapça karakter hem de Latin karakterler olduğundan bir sıkıntı yok. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ehliyeti de orada geçerli. Şöyle bir nok ekleyebilirim; Dubai kentinde yollarda Salik yazan bazı üst geçit gibi oluşumlar görürsünüz. Bunlar otomatik olarak yol ücreti alıyor. Her geçiş AED yani 3,50 TL gibi. Örneğin ben 1000 km yol yaptım ve 9 defa geçmişim bu da demek oluyor ki 30 TL gibi bir ödeme yaptım arabayı teslim ettiğimde. Online bir sistem var arabayı teslim ederken direk sistemden görüyorlar. Abu Dhabi’nin 20 km dışında yer alan Yas Adası’nda Formula 1 yarışlarının da yapıldığı Yas Marina Pisti bulunmakta. Ayrıca Ferrari World burada yer alıyor. Ben ziyaret etmedim ama meraklısına tavsiye edilebilir.
Akşam 18:00 gibi piste geldik ve bisikletlerimize bindik. İnanılmaz nemli bir havada ancak bir tur atabildik. Fakat harika bir aktivite. Yaşlısı genci herkes spor yapmaya geliyor. Yarışlar dışında da pisti canlı tutma imkanı bulmuşlar. Keşke Türkiye’de ki pistte bunun için kullanılabilseydi. Bu aktivite için bir ücret ödemiyorsunuz.
Bisiklet gezimizin ardından Abu Dhabi merkezine doğru yola çıktık. İlk olarak yol üstündeki Sheikh Zeyed Camii’ne uğradık. Burası Birleşik Arap Emirlikleri’nin kurucusu, 2004’te hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan’ın anısına, 2007 yılında ibadete açılan camidir. Camii’de 40 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.
Daha sonra kent merkezine giderek yemek ihtiyacımızı karşıladık. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yemek ile ilgili hiçbir sıkıntı çekmiyorsunuz. Türkiye’de ki benzer tadların neredeyse tamamı var ve ücretleri de aynı. Abu Dhabi’de şehir merkezinde hediyelik eşya alabileceğiniz ucuz dükkanlar mevcut.
Üçüncü gün Dubai’nin eski kent merkezi olan Deira bölgesine doğru gittik. Burası Dubai’nin diğer bölgelerine oranla daha düzensiz eski kent dokusuna sahip. Burada elektronikçiler ve hediyelik eşyacılar fazlasıyla var. Elektronikçiler çok ucuz değil fakat Deira bölgesinde “Day to Day” isminde bir milyoncu tarzı içerisinde herşey olan ve ucuza hediyelik eşyacı var. Deira’da bir iki şubesi var Day to Day’in.
Öğleden sonra Türkiye’den ayarlamalarını yaptığın çöl safarisinin günüydü. Çöl safarisi için Dubai Evening Desert Safari şeklinde arama yaparsanız birçok karşınıza firma çıkacaktır. Ama şunu bilin ki turla veya kaldığınız otelden ayarlamaya kalkarsanız kişi başı en az 300 AED yani 210 TL ödersiniz. Fakat ben e-posta ile pazarlık yaparak kişi başı 115 AED yani 80 TL’ye gerekli rezervasyonu yaptım.
Yapılan işlem tamamen aynı. Aklınızda bişey kalmasın. Pahalı gittiğiniz safari turu da sizi otelden 4×4 araç ile alacak, çöle götürecek, yemek yedirecek ve eğlendirecek. Hepsinin gittiği yer aynı. Bu konuda benimle iletişime geçerseniz önerebileceğim firmalar olacaktır. 4×4 araç ile giderken sizinle birlikte 3-4 kişi daha araçta sizinle oluyor. Bu yüzden güzel dostluklar da ediniyorsunuz. Bizim şöförümüz ve rehberimiz Pakistanlı Shakir bize güzel bir gün yaşattı.
Bu arada çöl safarisinde, safari yaptıktan sonra tüm araçlar kamp yerlerinde buluşuyor. Burada barbekü partisi yapılıyor. Sınırsız yemek ve içeceğin yanı sıra dansöz çıkıyor, deveye binip gezinme imkanınız var ve kına olmazsa olmaz 🙂 bunların hepsi bu programın içerisinde.
Safariden dönüş gece 10’u buldu. Bu arada şehir içindeki reklam panolarında ve televizyon kanallarında bol bol Kuzey Güney dizisini, Muhteşem Yüzyıl dizisini ve boy boy Kıvanç Tatlıtuğ’u görebilirsiniz hazırlı olun 🙂
Gece otele döndükten sonra Dubai Marina’ya gezmeye gittik. Burası tüm Dubai gibi yapay bir marina. Görüntüsü muhteşem. Burada yürüyüş yapabileceğiniz alanlar ve kafeler mevcut. Fiyatlar burada biraz fazla.
Dubai Marina ilginç bir şekilde önce kıyıya paralel bir ada oluşturulmuş, böylece içerisi kanal görünümünü almış, oluşturulan yapay adaya ise fotoğrafta da görüldüğü üzere yüksek katlı binalar inşa edilmiş. Burada genellikle oteller yer almakta ücret olarak ise diğer bölgelere göre biraz daha yüksek. Bir kısım işyerleri de mevcut.
Dördüncü güne geldiğimizde yine biletini önceden aldığım Atlantis the Palm Aquapark‘ına doğru otelden çıktık. Atlantis Otel Dubai’de yer alan Palmiye Adası’nın en ucunda yer alıyor. Palmiye Adası’na giriş serbest. Arabanızla girip ağacın dış çeperinde yürüyüş yapmanız mümkün. Otelin çok geniş bir otoparkı da mevcut. Atlantis Otel’de birçok aktivite var. Dünyanın en büyük aquaparklarından birini bünyesinde barındırıyor. Aquaventure Waterpark ismindeki aquapark biletini çok daha önceden internetten kişi başı 300 AED yani 220 TL’ye almıştık. Günboyu sınırsız aquaparktan yararlanılabiliyordu. İnanılmaz eğlenceli bir gündü.
Akşamında Dubai’nin bir diğer dev AVM’si Emirates Mall’a gittik. Burası da Dubai Mall’dan aşağı kalır bir yanı yoktu. İnanılmaz karışık ve büyüktü. En ilgincide Emirates Mall içerisinde teleski ile çıkılan bir kayak pisti vardı. Emirates Mall, Dubai Mall’a göre biraz daha az aktivite içeriyor. O yüzden tercihim Dubai Mall’dan yana.
Dubai’de bir sonraki gün son günümüzdü ve akşamında uçağımıza binip ülkeye dönüyorduk. Son günümüzde şehir turu attık. Ünlü yelken otel Burj Al Arab’ın önünden geçtik. Ayrıca bilginiz olsun denize girmek için Dubai’in en iyi plajı Jumeiraj Beach olarak geçiyor. Biz fırsat bulamadık ama güzel bir plaj olduğunu söylüyorlar. En ideal mevsim kış aylarıymış. Sıcaklıklar 25-30 derece arasına düşüyormuş.
Biz gittiğimizde havalar o kadar sıcaktı ki dışarıda birilerini görmek bile mümkün olmadı. Birleşik Arap Emirlikleri gezisi benim ve eşim için en anlamlı en güzel gezimiz oldu. Kesinlikle herkese önerebileceğim bir gezi güzergahıdır. Bu anlattığım gezinin iki kişiye maliyeti herşey dahil (uçak, otel, rezervasyonlar, hediyeler, vd) toplam 4.500 TL oldu. Dubai öyle sanıldığı gibi çok pahalı bir yer değil.
Sormak istediğiniz herşey için mesajlarınızı bekliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..
2 Comments
bizde size eşlik edebilir miyiz onur bey yada bizde bekleriz Pamukkale ye
Hasan Bey her türlü teklife açığım birlikte bir Pamukkale veya başka bir gezi iyi olabilir.